Mi jut eszedbe akkor, ha a magyar konyha kifejezést hallod?
Valószínüleg hagyományos, ikonikus magyaros ételek jelennek meg a képzeletedben: paprikás krumpli, hortobágyi húsos palacsinta és gulyásleves.
Azonban a modern mai konyha és ezeknek a fogásoknak az újragondolt változatait rejti, amelyek lehet, hogy eddig teljesen elkerülték a figyelmed.
De milyen is a kortárs, magyar konyha?
Van, ami nem változik..
az alapanyagok:
Mindig is imádtuk a húsos ételeket, ezek közül is a sertéshúsból készült ételeket készítjük el a leggyakrabban, ahogyan a vöröshagyma és fokhagyma is olyan tipikus hozzávaló, amely majdnem minden fogás elkészítéséhez szükséges.
A sertéshús mellett a füstölt szalonna és a kolbász, a hagymafélék mellett pedig a pirospaprika, a zöldpaprika és a paradicsom is jelentős szerepet játszik a magyar konyha kultúrában.
a fűszerek:
Ételeinket mindig is erőteljesen ízesítettük, így a fűszerek használata sohasem elhanyagolható a magyaros ételek elkészítése során.
A pirospaprika nem csak csodálatos ételízesítő, de a fogások színét is sokkal vonzóbbá varázsolja.
Érdemes megemlíteni a borsot, a köménymagot, majorannát, tárkonyt, rozmaringot is, hiszen ezekkel is gyakran találkozhatunk a receptekben.
az elkészítési mód:
A pörkölés, a pirítva párolás és a habarással történő sűrítés is azok közé az elkészítési technikák közé tartoznak, amelyek a mai napig mind-mind fontos elemei a fogások elkészítésének.
Majdnem minden egy jó pörkölt alappal kezdődik, nemde?
Ez jellemzi a modern magyar konyhát
Az elmúlt két évtized fejlesztéseket, felfedezéseket és kreatív megoldásokat hozott a magyar konyha világába, így pedig a budapesti éttermeket is teljesen megreformálták tulajdonosaik.
A rövidebb de változatos menük, ötletes fogások és hazai alapanyagok fokozatosan felváltják a korábban ismert és megszokott kínálatot.
A vendéglátóhelyek a kultúra megőrzés felelősségével alkotják és gondolják újra a hagyományos, magyaros ételeket, ezzel izgalmassá téve a vendégek számára a már megszokott ételeket.
A modern magyar konyha abba az irányba indult el, ahol igyekszenek hazai termelésű alapanyagokból, minőségtudatos beszállítóktól beszerezni a lehető legfrissebb alapanyagokat – minél közelebb a természethez, annál jobb!
Emellett pedig azok az alapanyagok, amelyek beérésüket követően rövid idő alatt a séf kezei közé kerülnek, sokkal ízletesebbek, finomabbak és tápanyagdúsabbak mint az importált vagy tartósított változataik.
Az új magyar konyha ötletes, és kreatív : a szakácsok mernek nagyot álmodni, és nem zárkóznak el a technológiai újításoktól, ízekkel való kísérletezéstől és a megszokott receptek újragondolásától sem.
A modern, magyar séfek gondolatai
Manapság a séfek igyekszenek elrugaszkodni a lisztbe forgatott, rengeteg zsírral vagy égett olajjal készülő, megfáradt, klasszikus fogások elkészítésétől.
A magyar konyhát bevezetve a 21. század gasztronómiájába olyan megoldásokat kínálnak, amelyekkel még biztosan nem találkoztál.
Az újragondolt levesek, főételek és desszertekben biztosan találni fogsz ismerős és jellegzetes alapanyagokat, textúrákat, azonban meglepetésekből sem lesz hiány.
Ezek a fogások egyszerre megnyugtatóan régiesek és izgalmasan újszerűek: a modern magyar konyha alkotásai.
Néha ki kell lépni a megszokott keretek közül és nyitni az új felé, azonban ha egy stabil kapaszkodóra van szükségünk, a hagyományos ételeink újragondolt változataira mindig számíthatunk.
Te melyik ikonikus magyar étel újragondolt változatát próbálnád ki?